Home Tentoonstellingen In Nederland ROMEINSE GESCHIEDENIS VAN FORT VECHTEN: Bunnik

Nieuwsbrief

Regelmatig versturen wij een nieuwsbrief. Als u deze wilt ontvangen, vul dan hieronder uw naam en e-mailadres in.ROMEINSE GESCHIEDENIS VAN FORT VECHTEN: Bunnik Afdrukken E-mail
Geschreven door Catharina Ravelli   
donderdag, 03 september 2015 11:04

fort vechtenOp 10 oktober opent Fort Vechten het waterliniemuseum. In poortgebouw N is er vanaf dan een tentoonstelling over de Romeinse geschiedenis van het fort en de omgeving te zien.

De militaire geschiedenis van Fort Vechten gaat ver terug in de tijd, toen lag naast de plek van het huidige fort het Castellum Fectio, dat rond het begin van de jaartelling is gebouwd. Het fort lag aan de rivier de Rijn, die in die tijd hier stroomde. Het is een van de oudste Romeinse forten in Nederland.

Het castellum maakte deel uit van een hele serie forten langs de Rijn, die vanaf 47 na Chr. de grens (limes) vormde van het Romeinse rijk. Op de plek van het fort zelf lag de vicus, het kampdorp.

Vier personen in de Romeinse tijd

Victor was een nieuwsgierig kind in de Vechtense vicus. Hij stierf in het laatste kwart van de 2e eeuw aan een pest- of pokkenepidemie. Zijn vader was als Tongerse graanhandelaar werkzaam in de vicus en tevens priester van de godin Viradecdis.

Fledimella iwas de vrijgelaten slavin van commandant Salvius (in functie als dienstmeid in het huis van de commandant, voor diens vrouw). Zij leefde in het 2e kwart van de 1e eeuw na Chr. en was van oorsprong een Germaanse die rond het begin van de jaartelling als klein meisje in Italië als slavin werd verkocht.

Valens was een gepensioneerde ruiter (Ala I Thracum) uit het 1e kwart van de 2e eeuw na Chr. die als veteraan in de vicus was komen te wonen. Hij had een Thracische vader (Bititralis) en een Britse moeder.

Crispinus was leerbewerker in de Vechtense vicus in de 3e eeuw na Chr. Primair werkte hij als schoenmaker voor de bewoners van de vicus, maar hij deed ook zo nu en dan klussen voor de soldaten. Hij werd geboren en getogen in de vicus, net als zijn vader. Hij stierf aan miltvuur (anthrax), een bekende ziekte onder leerlooiers en –bewerkers (in later tijden, maar naar het schijnt ook in de Romeinse Tijd).

Elk personage krijgt een eigen afdeling met een korte film, vondsten/voorwerpen en een touchscreen met allerlei informatie.

In de zijruimte komt een interactieve presentatie Fectio en de andere twee castella in de stad Utrecht, Hoge Woerd en Domplein en panelen met informatie over de Limes.

Castellum Fectio

De plek van het fort is weer zichtbaar gemaakt in het landschap.Er komt een betonnen plint met informatie en vondsten. Verschillende soorten beplantingen geven de plekken van de gebouwen aan.

Romeinse vondsten

Het fort en het gebied er omheen zijn Rijksarcheologisch monument. Daarom staan alle graafwerkzaamheden op het fort onder toezicht van archeologische experts. Vroeger is grond uit de omgeving gebruikt om de grondwallen op het fort te maken. In die grond zitten nog Romeinse resten. Bij de ontgraving achter de bomvrije kazerne zijn mooie en soms unieke dingen gevonden: een wangklep van een vroeg Romeinse helm, mantelspelden (fibulae), munten en slingerkogels.

Waar en wanneer

Marsdijk 2 -  Bunnik

open van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00u