Home Steden & regio's Regio's PIEMONTE: het land van mijn voorouders

Nieuwsbrief

Regelmatig versturen wij een nieuwsbrief. Als u deze wilt ontvangen, vul dan hieronder uw naam en e-mailadres in.PIEMONTE: het land van mijn voorouders Afdrukken E-mail
Geschreven door Catharina Ravelli   
vrijdag, 13 maart 2015 13:34

vigezzinaAlleen de rit al met het boemeltreintje Vigezzina, dat tussen Domodossola en Locarno rijdt, is adembenemend mooi: besneeuwde bergen, blauw-groene meren, uitgestrekte kastanjebossen, prachtige dorpjes, leistenen daken- een plaatje gewoonweg !

Het dal en de bergen zijn voor wandelaars én echte lopers een el dorado. De VVV heeft een folder met 8 routes (val vigezzo a piedi). Daarnaast zijn er talrijke andere routes, goed aangegeven, evenals vele fietsroutes ( valle vigezzo in bici).

Hoog in de Alpen

Ook kan je met de kabelbaan van Prestione naar Piana di Vigezzo op 1726m hoogte. Hier zijn weer veel wandelpaden en kan je de Alpen van allerlei kanten bewonderen. In de winter is het een ski-gebied.

Museo dello spazzacamino

In het leuke dorp Santa Maria Maggiore is het museo dello spazzacamino (schoorsteenvegersmuseum).

Uit het Vigezzinodal kwamen nl. tot de 50-er jaren van vorige eeuw heel veel schoorsteenvegers o.a. naar Nederland. Ook mijn bet-overgrootvader hoorde tot die groep.

Elk najaar wordt een groots spazzacamino-feest gehouden, waar schoorsteenvegers uit de hele wereld naartoe komen voor optochten e.d. Héél leuk !

Leuke, kleine dorpen

Tussen Gagnone en Druogno staat de Cappella dell'Addio, de plek waar de emigranten afscheid namen van hun moeders. Malesco heeft een heel gezellig pleintje en een schoorsteenvegers-standbeeld.

Het pelgrimsdorp Re heeft een grote, heel bijzondere rondkerk, in Vilette zie je veel fresco's en zonnewijzers en in het verlaten dorp Marone "leeft" alleen het kerkhof nog.

Feesten in Piemonte in 2012

Sagrogno met zijn kleurrijke huizen en mooi kerkje is een lust voor het oog, evenals Coimo. Daar is elke oktober een groot kastanjefeest. In diezelfde tijd zijn er ook pompoen- en andere oogstfeesten. Altijd reuze gezellig !

Voor alle feesten in de Piemonte klik hier