Home Steden & regio's Steden EUR: het nieuwe Rome in strak wit travertijn

Nieuwsbrief

Regelmatig versturen wij een nieuwsbrief. Als u deze wilt ontvangen, vul dan hieronder uw naam en e-mailadres in.EUR: het nieuwe Rome in strak wit travertijn Afdrukken E-mail
Geschreven door Catharina Ravelli   
donderdag, 12 maart 2015 17:21

eurHet Colosseum en Pantheon bewonderd? De 30-er jaren versies ervan staan in de moderne wijk EUR aan de zuidrand van Rome. EUR is de afkorting van Esposizione Universale di Roma, gebouwd tussen 1938-1942 en bedoeld voor de wereldtentoonstelling van 1942.

Naast het keizerlijke en pauselijke Rome zou dit het Rome van de toekomst worden en moest tot aan de zee gaan reiken.

Maar de oorlog gooide roet in het eten: geen Wereldtentoonstelling en pas in de 50-er jaren werden de gebouwen voltooid. De bouw werd ruim opgezet, maar nu staat de wijk vol en is ´t misschien even zoeken naar het strak-witte neo classisisme.

Colosseo Quadrato

Il Palazzo della Civiltà del Lavoro lijkt zo weg gestapt uit een surrealistisch schilderij van Girgio de Chirico: gestapeldechirico

arcades in het vierkant, zes verdiepingen hoog. Vandaar de bijnaam Colosseo Quadrato. De 24 beelden onder de bogen van de benedenverdieping stellen allegorische voorstellingen van de verschillende kunsten en beroepen voor. Bovenaan op de voorgevel staat een gebeitelde tekst:

Un popolo di poeti di artisti di eroi di santi di pensatori di scienziati di navigatori di trasmigratori.

Het motto was zeker niet: Bescheidenheid siert de mens. Standbeelden met paarden flankeren het gebouw, een immense trap naar het paleis draagt ook bij aan de grandeur.

À la Sacré Coeur

ss ppOp het hoogste punt ligt La Basilica dei SS.Pietro e Paolo die sterk aan de Sacré Coeur doet denken. Ook hier een monumentale trap met bovenaan beelden van Petrus en Paulus, de twee patroonheiligen.

Van binnen is de basiliek één grote ruimte met de vier armen van het Griekse kruis. De verlichting hangt groot en rond in het midden als een soort moderne kroonluchter. De achtvormige koepel, mooi belicht, schittert warm. Verder o.a. bijzondere reliëfs en schilderingen aan de wanden, een doopvont met doopscène in bronzen beelden.

 

Marconi-obelisk

Op de Piazza G. Marconi staat een moderne obelisk ter ere van uitvinder Guglielmo Marconi, bekend door zijn baanbrekend werk op het vlak van radioverbindingen. De obelisk in wit marmer uit 1959 toont beelden uit het leven van Marconi.

Rond het plein meerdere musea.:

- Museo della Civiltà Romana  heeft o.a. een enorm schaalmodel (ca 20mx20m) van het Keizerlijke Rome ten tijde van keizer Constantijn te zien met Colosseum, het Circus Maximus enz. Ook zijn er afgietsels van de Zuil van Trajanus te bewonderen. Het gebouw is een geschenk van Fiat aan de stad Rome en ligt daarom aan de Piazza Giovanni Agnelli, genoemd naar de toenmalige baas van de autofabrikant. In hetzelfde gebouw is ook een planetarium gehuisvest.

- Palazzo dei Congressi  - een laag overkoepeld gebouw, ontworpen naar het voorbeeld van het Pantheon, alleen véél groter: de Salone dei Ricevimenti alleen al omvat een ruimte waar het hele Pantheon is zou passen. Bezienswaardig is ook het spectaculaire terras met hangende tuinen en een openlucht theater.Ook zijn er veel werken van belangrijke kunstenaars uit de 20e eeuw zoals in de Kennedy-hal een fresco van Achille Funi en in de Kunsthal een polychroom paneel van Gino Severini. Twee mozaieken van Angelo Canevari uit 1940 zijn te vinden in het café.

- Il Palazzo dello Sport - gebouwd ter gelegenheid van de Olympische Zomerspelen 1960 en nu gebruikt voot grote evenmenten geeft  een mooi uitzicht over de gehele wijk. Er is een park en een kunstmatige meer met een wandelweg. Daarlangs staan 1000 Japanse kersenbomen (kado van Tokio). De toepasselijke naam luidt dan ook Passeqiata del Giappone

Minder imposant maar leuker dan het lijkt :

- Museo dell'Alto Medievo - met o.a. begrafenisparafernalia van de Longobarden en uit de Karolingische Tijd marmeren objekten afkomstig uit de kerken van Rome en de provincie Lazio met de mozaÏek uit de vloer van de Santa Rufina kerk als hoogtepunt.

- Museo delle Arti e Tradizioni popolari - met o.a. muziekinstrumenten en een kamer vol carneval costuums

- Museo Preistorico Etnografico , en tenslotte

- Fungo, een bouwwerk met de vorm van een paddenstoel, oorspronkelijk een watertank. Nu is het een restaurant met een 360o adembenemend uitzicht op de omgeving.

Makkelijk bereikbaar

EUR is makkelijk te bereiken met de metro lijn B, halte EUR Palasport. Ook de bussen 30, 170, 671, 714, 764 en 791 gaan er ook naartoe.