Home Muziek-concerten- theater Muziek, concerten en theater TRIO LESCANO:LE RAGAZZE DELLO SWING

Nieuwsbrief

Regelmatig versturen wij een nieuwsbrief. Als u deze wilt ontvangen, vul dan hieronder uw naam en e-mailadres in.TRIO LESCANO:LE RAGAZZE DELLO SWING Afdrukken E-mail
Geschreven door Catharina Ravelli   
zaterdag, 14 december 2013 18:53

trio lescanoHun repertoire staat gegrift in het Italiaanse geheugen: Trio Lescano was immens populair in het Italië van de jaren 30/40, zoiets als de Andrew Sisters in Amerika. Ze hadden vele swingende hits zoals Tulipan. Maar deze ragazze kwamen niet uit Italië, het waren drie Haagse zusjes: Alexandra, Judith en Kitty Leschan werden Alessandra, Giuditta en Caterinetta (Caterina) Lescano.

In 2010 werd er een Italiaanse film over hun bijzondere leven gemaakt: Le ragazze dello swing. Twee van de zusjes worden hierin gespeeld door de Nederlandse Elise Schaap en Lotte Verbeek (de laatste speelt Guilia Farnese in The Borgias).

Boycot

Ze maakten zo'n 170 platen en Mussolini was één van hun grootste fans... totdat bekend werd dat hun moeder Joods was en ze verdacht wle ragazze dello swingerden van toespelingen in hun liedjes op het fascisme. Op de radio werden ze geboycot en hun pas verworven Italiaanse nationaliteit werd ingetrokken, waarna ze werden gearresteerd en vastgezet op verdenking van spionage. Na de oorlog zijn ze naar Argentinië gegaan maar daar is het ze niet voor de wind gegaan.

Le ragazze dello swing

Ook is er een documentaire gemaakt "Tulip Time: De opkomst en ondergang van het Trio Lescano"

Op Hollanddoc is een onderzoek naar het legendarische trio te beluisteren. Hun verhaal is ook vaak op het toneel opgevoerd, zowel in Italië als in Nederland b.v. de meisjes van Mussolini.