Home Muziek-concerten- theater Muziek, concerten en theater Trallalero, een bijzondere traditonele zangkunst

Nieuwsbrief

Regelmatig versturen wij een nieuwsbrief. Als u deze wilt ontvangen, vul dan hieronder uw naam en e-mailadres in.Trallalero, een bijzondere traditonele zangkunst Afdrukken E-mail
Geschreven door Adri Gersen   
maandag, 05 maart 2012 17:40

CD-hoes van Trallalero Geneveso Vol.1Trallalero is een soort van polyfone volksmuziek uit de Ligurische regio van Genua, in het noorden van Italië. Het wordt traditioneel uitgevoerd door mannen, al zijn er tegenwoordig enkele vrouwelijke artiesten. De naam is afgeleid van de eenlettergrepige vocables (niet-lexicale stemgebruik), tra-la-la.

Hoewel bijna uitgestorven, hebben Amerikaans musicoloog Alan Lomax en Diego Carpitella in de jaren 1950 trallalero opgenomen. Lomax beweerde later dat hij was overdonderd en noemde het zijn meest significante werk in zijn lange en veelzijdige carrière. Edward Neill heeft zich ingespannen om de traditie in het midden van de 20e eeuw te revitaliseren.Trallalero groepen bestaan uit tenor, bariton en bass, vergezeld van een contralto en een zanger wiens stem een gitaar imiteert (chitarra). Een groep van negen zangers wordt beschouwd als een normale line-up: een chitarra, een tenor, een contralto, een bariton en vijf bassen.

 


Groepsharmonie in Ligurië is historisch gekoppeld aan bergdorpjes, waar twee stemmen (meestal een tenor en bariton) begeleid worden door een bas of drone. Een repertoire van traditionele liederen is in de loop der tijden geëvolueerd en de stijl werd overgonomen in de haven van Genua, een bekende havenstad. Daar zongen metaalarbeiders, havenarbeiders en stuwadoors trallalero, het hoogtepunt van dit gebruik lag in de eerste drie decennia van de 20e eeuw. (bron: Wikipedia)

De cd's Trallalero Genovese vol.1 en 2 zijn in 1995 verschenen op het Al Sur label. De uitvoeringen door zeven verschillende ensembles geven op deze cd's een prachtig en waardevol overzicht van deze volksmuziek.