Nieuwsbrief

Regelmatig versturen wij een nieuwsbrief. Als u deze wilt ontvangen, vul dan hieronder uw naam en e-mailadres in.DE IJSCOMAN Afdrukken E-mail
Geschreven door Catharina Ravelli   
maandag, 12 maart 2012 19:10

italiaanse beroepenWie herinnert hem niet, de ijscoman die langs reed met zijn witte karretje. Italiaans ijs, het was nog iets bijzonders in de vijftiger jaren.

De migratie van Italiaanse ijsverkopers kwam op gang in de dertiger jaren van de 19de eeuw. De eersten kwamen uit Belluno. Toen die succes kregen, werden veel Toscaanse beeldmakers, die al in Nederland waren, ook ijsverkopers omdat dit meer opbracht.  Ze verkochten hun ijs vanuit ijscokarretjes, dat was om de Nederlanders aan hun ijs te laten wennen. 

Uit Veneto en Toscane

Meer dan tweederde van de ijsverkopers was afkomstig uit Veneto. Maar ook uit Toscane vertrokken Italianen naar Nederland om geld te verdienen met ijs. Wat begon met alleen mannen, ging over in de seizoensmigratie van hele families. In oktober keerden de Italianen weer terug naar Italië en verhuurden zij hun winkels voor de winter.

Ijssalon Veneziaijscoman

Quirino De Mas kwam via zijn streekgenoot Guido De Lorenzo naar Nederland. Zoals gebruikelijk trok De Lorenzo in de winter langs de dorpen in zijn streek van herkomst (oostelijke Dolomieten) om venters te werven. Al snel kwam De Mas bij Talamini in Eindhoven terecht, waar hij jarenlang met een ijskarretje langs de straten ging. In 1938 had De Mas voldoende gespaard om in Nijmegen zijn eigen ijssalon Venezia te openen.

Talamini met Florencia

talaminiIn Den Haag was ijssalon Florencia een begrip. Edoardo Talamini (Dortmund 1894) leerde het vak in Duitsland van zijn vader, die ijs verkocht in Berlijn. In 1933 vestigde hij zich in Den Haag. De band met Italië, het geboorteland van zijn ouders, bleef echter. Hij ging er regelmatig naar toe, twee van zijn kinderen werden er geboren en ook het personeel haalde hij er vandaan.

De ijssalon van Talamini zou uitgroeien tot de grootste van Den Haag, maar begon bescheiden in een hal in de Kleine Nobelstraat. Terwijl Edoardo met een ijswagentje de straat op ging, deed zijn dochter Renata  de winkel. De dagomzet lag in die beginjaren rond de twee gulden vijftig. Die kwam niet alleen uit de verkoop van ijs, voor dit bedrag werden ook tientallen koppen koffie geserveerd. Na verloop van tijd betrok Talamini een pand aan de Torenstraat en nog een en nog een, tot Florencia de huidige omvang bereikte.

6.000 koppen koffie per dag

Naast de huisvesting veranderde ook de omzet. In 1964 gingen er maar liefst zesduizend koppen koffie per dag doorheen. Niet alleen in de winkel, ook kantoren in de omtrek kwamen de koffie met keteltjes tegelijk halen. Florencia groeide uit tot een ontmoetingsplek. In de jaren zestig ging hij al om half vijf 's ochtends open!

Tragisch ongeluk

Het ijs van Florencia vond zijn weg naar de Haagse bioscopen, hotels en restaurants. Talamini was talamini-eduardo

voortdurend in de weer om de kwaliteit van zijn ijs te verbeteren en de productie te mechaniseren. Hij kwam in 1964 op tragische wijze om het leven toen de mouw van zijn trui in een ijsmachine werd getrokken. Toen hij die los wilde maken, kwam ook zijn stropdas vast te zitten, Hij werd opgevolgd door zijn zoon Giovanni. Vandaag de dag is Florencia nog steeds een Italiaans familie bedrijf die de traditie van Eduardo Talamini voortzet.