Home Italiaanse beroepen Italiaanse beroepen DE PRUIKENMAKER: van Snow White tot Lady Gaga

Nieuwsbrief

Regelmatig versturen wij een nieuwsbrief. Als u deze wilt ontvangen, vul dan hieronder uw naam en e-mailadres in.DE PRUIKENMAKER: van Snow White tot Lady Gaga Afdrukken E-mail
Geschreven door Catharina Ravelli   
dinsdag, 05 juni 2012 08:37

snowwhiteIn juni 2012 ging de film Snow White and the Huntsman met Charlize Theron in Nederland in première. Enzo Anglieri maakte de prachtige pruiken hiervoor.

marieIn de top van dit bijzondere vak zijn veel Italianen te vinden: Rocchetti & Rocchetti bv. Deze internationaal bekende wigmasters- maken al generaties vanaf 1874 haarwerken voor de film, van Cleopatra tot Moulin Rouge ! Marie Antoinette's monumentale pruik met veren en vogels is van hun hand maar ook de futuristischen van Lady Gaga.

ROCCHETTI & ROCCHETTI

Fernanda Rocchetti leidt met haar 88 lentes een team van 16 deskundigen - allemaal vrouwen !  moulin rouge Silvano - Fernanda's man - volgde zijn vader Manlio op. Met de tijd werd Rocchetti & Rocchetti erg belangrijk in Hollywood en maakte de haarwerken voor bekende films zoals Gangs of New York,  Moulin Rouge, The American, Romanzo Criminale enz enz.

SERGIO VALENTE

Haargoeroe Sergio Valente is een andere grootheid in dit vak. Hij debuteerde in 1966 met een Vogue-cover. In 1971 opende hij zijn eerste Beauty Salon in Via del Babuino, Rome, die de jetset-vrouwen snel wisten te vinden. Na een paar jaar vertrok hij naar New York. Met beroemdheden als Sharon Stone, Helen Mirren en Claudia Schiffer werkte hij als ook met de grootste designers zoals Valentino, Fendi en Versace.

In zijn 50-jarige carrière won hij menige prijs. Recent kreeg hij in Italia de titel "Commendatore al Merito della Repubblica Italiana" .

Van Casanova tot Lady Gaga

casanovaIn Amerika is een reizende tentoonstelling als eerbetoon aan deze bijzondere, gezichtsbepalende tak gagain de filmindustrie. Claudia Cardinale's bloemen-kopje uit Luchino Visconti's meesterwerk Il Gattopardo is er te zien en de pruiken van Fellini's Casanova. Ook de buitensporige pruiken van meester Sergio Valente en die van plantaardig materiaal die studenten van de Modeacademie van Rome maakten. Reprodukties van de futuristische haarstijlen van pop queen Lady Gaga en van de Snowwhite pruiken zijn er ook te bewonderen.

Tot half juni in New York te zien, waar daarna is nog geen info bekend.

Hoe maak je pruiken

pruiken knopenPruiken- zeker voor de film -  worden op maat gemaakt dus de precieze contouren van het hoofd en de hoofdmaat zijn eerst nodig. Daarme wordt met fijn-gazige tule een kopie van het hoofd gemaakt. Dan wordt haar voor haar daarin geknoopt, zoiets als een tapijt maar dan klein en fijn. Dit gebeurt met een soort naald met een fijn haakje eraan.

Dan heb je een pruik maar nog geen haarstijl. Daarvoor gaat hij naar de 'kapper", worden er krulspelden gezet, enz. enz. Alles op een houten kop die in een houder staat die rond kan draaien.