Nieuwsbrief

Regelmatig versturen wij een nieuwsbrief. Als u deze wilt ontvangen, vul dan hieronder uw naam en e-mailadres in.A CIAMBRA Afdrukken E-mail
Geschreven door Catharina Ravelli   
zondag, 22 oktober 2017 16:32

a ciambra-filmA Ciambra speelt zich af in de Zuid-Italiaanse regio Calabrië. Daar woont de familie Amato, vier generaties op elkaar gepakt in een gammel huis. Kleine criminaliteit zoals inbraken en autodiefstal zorgen voor brood op de plank. Daarbij is het voortdurend uitkijken de plaatselijke maffia niet voor de voeten te lopen. Als de vader en oudste zoon worden gearresteerd, voelt de 14-jarige Pio zich de man in huis. Hij wil graag tonen dat hij al voor vol kan worden aangezien en gaat op eigen houtje het dievenpad op.

De enige bij wie hij terecht kan voor hulp is de sympathieke Ayiva en die voor Pio een soort tweede vader is geworden. Pio zal echter ondervinden dat een echte man worden ook inhoudt, dat hij keuzes moet maken en dat de familie daarbij het sterkste aan hem trekt....

Deze film is voor de releasedatum al op verschillende festivals te zien en is de Italiaanse inzending voor de Oscars in 2018.

Achtergrond

Met 'A Ciambra' keert Jonas Carpignano terug naar de streek waar hij enkele korte films en zijn eerste speelfilm 'Mediterranea' (2015) gedraaid had. Daarin had Pio Amato (dat is ook zijn echte naam) al een kleine maar onvergetelijke rol gespeeld. In 'A Ciambra' speelt vrijwel de hele familie Amato min of meer zichzelf. De hoofdpersoon van 'Mediterranea', Koudous Seihon, speelt in 'A Ciambra' de rol Ayiva, de sympathieke immigrant uit Burkina Faso.

Regisseur/scenarioschrijver Jonas Carpignano (1984) werd geboren in New York (The Bronx), maar bracht een deel van zijn jeugd ook door in Rome. Zijn vader is Italiaans, zijn moeder een Amerikaanse van Eritrese afkomst. De positie van het groeiende aantal zwarten in de Italiaanse samenleving is dan ook een onderwerp dat Carpignano zeer bezig houdt. 'A Ciambra' was te zien dit jaar in Cannes op de Quinzaine des Réalisateurs en werd daar onderscheiden met het Europa Cinemas Label.

Persquotes

"Een rauw en onderscheidend coming-of-age portret" ~ Hollywood Reporter

"Vol energie en overweldigend" ~ Le Monde

"Prachtig gemaakt alsof je er zelf naast staat" ~ Martin Scorsese

"Een absolute levensechtheid die de kijker aan zijn stoel kluistert" ~ La Repubblica