Nieuwsbrief

Regelmatig versturen wij een nieuwsbrief. Als u deze wilt ontvangen, vul dan hieronder uw naam en e-mailadres in.FUOCOAMMARE Afdrukken E-mail
Geschreven door Catharina Ravelli   
zaterdag, 23 juli 2016 07:32

fuocoammareEen documentaire die de Gouden Beer op de Berlinale wint, deze primeur was weggelegd voor Fuocoammare van Gianfranco Rosi. Een terechte winnaar die het relevante thema van de vluchtelingen op geheel eigen wijze heel dichtbij brengt.

Samuele, 12 jaar, woont op een eiland in de Middellandse Zee. Zoals alle jongens van zijn leeftijd, wil hij zich amuseren, op de rotsen klimmen en wat rondhangen in de haven. Maar zijn eiland is niet zoals de andere eilanden. Het is Lampedusa,

dat de Europese bestemming geworden is van de mannen, de vrouwen en de kinderen die de Middellandse Zee oversteken in veel te kleine en schamele bootjes. Deze mensen zijn op zoek naar vrede, vrijheid of gewoon geluk, maar vaak is het hun lichaam dat uit de zee opgevist wordt. Iedere dag zijn de eilandbewoners getuige van één van de grootste menselijke tragedies van onze tijd.

De in Eritrea geboren Italiaans-Amerikaanse filmmaker Rosi dompelde zich maandenlang op Lampedusa onder. Hetzelfde deed hij ook voor zijn vorige film, Sacro GRA. Daarin portretteerde hij het leven rond de rondweg van Rome. Die film leverde hem in 2013 een Gouden Leeuw op, op het filmfestival van Venetië.