Home Boeken Boeken DE NIEUWE ACHTERNAAM: weergaloze FERRANTE

Nieuwsbrief

Regelmatig versturen wij een nieuwsbrief. Als u deze wilt ontvangen, vul dan hieronder uw naam en e-mailadres in.DE NIEUWE ACHTERNAAM: weergaloze FERRANTE Afdrukken E-mail
Geschreven door Catharina Ravelli   
vrijdag, 06 november 2015 09:27

de nieuwe achternaam -FerranteDe Nieuwe Achternaam is het naadloze vervolg op de waanzinnig goeie voorganger De geniale vriendin en eindigt ook weer met een cliffhanger waardoor je bijna niet kan wachten op nummer drie in deze reeks Napolitaanse romans.

Op de keeper beschouwd, gebeurt er niets wereldschokkends in Ferrante's boek maar de manier waarop de gedachtes en emoties van twee jonge vrouwen onder een vergrootglas worden gelegd, leest net zo spannend als een thriller.

Wie de schrijver/schrijfster is, weet niemand want die wil absoluut niet bekend worden. Desondanks of misschien wel juist daarom is hij/zij de meest geroemde Italiaanse romanschrijver van deze tijd. Ook in Amerika zijn de romans een hype maar Nederland heeft hen nog niet ontdekt, zeer ten onrechte uiteraard want wat een rasverteller, die Ferrante !

In het voorjaar van 1966 vraagt Lila haar vriendin Elena een metalen doos met daarin acht schriften voor haar te bewaren maar ze mag er absoluut niet in kijken. Elena stoort zich echter niet aan die uitdrukkelijke wens en verslindt Lila's schriftjes. Zo zien we het leven in de arme Napolitaanse wijk ook door de ogen van deze zestienjarige kersverse bruid.

Maar de hoofdverteller blijft Elena die we volgen in haar schoolcarrière, haar verliefdheden en haar relatie tot haar vriendin Lila. Dat er in iedere relatie een vorm van macht schuilt -  al dan niet denkbeeldig - die konstant heen en weer schuift, toont Ferrante haarfijn aan.

De gezamenlijke vakantie op het eiland Ischia waar de liefde een hoofdrol speelt, wordt een ijkpunt in hun beider levens.

 

In mei verschijnt het derde deel van Ferrante's Napolitaanse romans - Wie vlucht en wie blijft -  en in oktober het vierde en laatste deel: Het verhaal van het verdwenen kind.