Home Boeken Boeken DE ACHT BERGEN - winnaar PREMIO STREGA

Nieuwsbrief

Regelmatig versturen wij een nieuwsbrief. Als u deze wilt ontvangen, vul dan hieronder uw naam en e-mailadres in.DE ACHT BERGEN - winnaar PREMIO STREGA Afdrukken E-mail
Geschreven door Catharina Ravelli   
woensdag, 12 juli 2017 10:11

de acht bergen - paolo cognettiOp 6 juli is de Premio Strega uitgereikt aan Paolo Cognetti voor zijn roman De acht bergen.  Ook won het de Premio Strega Giovani. Het is de eerste keer dat beide prijzen aan hetzelfde boek worden toegekend. De rechten van het boek werden nog voor verschijnen aan meer dan dertig landen verkocht.

Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is scheikundige, en gefrustreerd door zijn werk in een fabriek. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer tragische gebeurtenissen plaatsvinden.

'De acht bergen is een schitterend, klassiek boek - een meteoriet uit vroeger tijden.' - La Repubblica

Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Valle d'Aosta waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlate huizen en oude molens en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

Paolo Gognetti

Questa vittoria la dedico proprio alla montagna, perché è un posto abbandonato, dimenticato e distrutto, in molti casi dalla città, e io mi sono votato a cercare di raccontarlo - ammette -. Ho cercato di fare il portavoce, il tramite tra la montagna, la pianura e la città, che sembrano lontanissimi. Io cerco di narrare quelle storie per chi non le conosce e vive troppo lontano, cerco in qualche modo di salvare quel mondo in cui vivo». 

Dit boek verschijnt in Nederland op 7 september.