Home Boeken Boeken BROEDERSTRIJD

Nieuwsbrief

Regelmatig versturen wij een nieuwsbrief. Als u deze wilt ontvangen, vul dan hieronder uw naam en e-mailadres in.BROEDERSTRIJD Afdrukken E-mail
Geschreven door Catharina Ravelli   
zondag, 20 november 2016 13:10

broederstrijd -pennacchiBroederstrijd is de opvolging van Het Mussolinikanaal waarmee Antonio Pennacchi in 2010 de Premio Strega won.

En net zoals in Het Mussolinikanaal spelen de Perruzzi's een hoofdrol:

25 mei 1944, de laatste oorlogsdag in Littoria. In het korte tijdsbestek tussen het vertrek van de Duitsers en de aankomst van de geallieerden duikt Diomede Peruzzi een aan puin geschoten Italiaanse bank in en pakt wat hij pakken kan. In de dagen die volgen keren de evacués terug van hun schuilplaatsen in de bergen. De boerderijen liggen aan puin, elk gebouw draagt littekens van de bombardementen. Alleen heerst er nu een ander klimaat, de wederopbouw begint.

Met zijn provocerende, brutale blik die altijd wordt verzacht door een groot menselijk mededogen vertelt Antonio Pennacchi over de moeizame totstandkoming van het democratische, republikeinse Italië aan de hand van de lotgevallen van de Peruzzi's, een omvangrijke en kleurrijke familie van pioniers, harde werkers en berooide helden.

De auteur

Antonio Pennacchi (Latina, 1950) stamt uit een kolonistenfamilie uit Veneto die tijdens de drooglegging van de Agro Pontino onder het regime van Mussolini naar dit voormalige moerasgebied verhuisde. Hij werkte jarenlang als fabrieksarbeider, was politiek actief en studeerde op veertigjarige leeftijd alsnog af in de letteren. Hij beleefde zijn internationale doorbraak met zijn autobiografische roman Il fasciocomunista, dat verfimd werd als Mio fratello è figlio unico.

De beroemde schrijver Niccolò Ammanti zegt over hem  : 'Er zijn schrijvers die een verhaal kunnen vertellen, en andere – zeer weinige eigenlijk – die aan de hand van de levens van enkelen de memorabele daden van een heel volk weten te vertellen. Antonio Pennacchi behoort tot die laatsten. Door zijn grootsheid, zijn passie en zijn kracht.'