Home Boeken Boeken VAARWEL EN BESTE WENSEN: bloemlezing PASOLINI

Nieuwsbrief

Regelmatig versturen wij een nieuwsbrief. Als u deze wilt ontvangen, vul dan hieronder uw naam en e-mailadres in.VAARWEL EN BESTE WENSEN: bloemlezing PASOLINI Afdrukken E-mail
Geschreven door Catharina Ravelli   
vrijdag, 17 juni 2016 08:34

vaarwel en beste wensen pasoliniVoor deze bloemlezing koos en vertaalde Piet Joostens de belangrijkste teksten uit de jaren zestig en zeventig, nooit eerder vertaalde polemieken uit de Scritti corsari en de Lettere luterane, aangevuld met nieuwe vertalingen van inmiddels klassieke gedichten en met het beruchte lange interview dat Pasolini gaf op de avond van zijn dood.

Pier Paolo Pasolini (1922-1975) wordt herinnerd om zijn rauwe, gedurfde en poëtische films, zoals Accattone, Mamma Roma, Het evangelie volgens Mattheüs, Edipo Re, Teorema, Il Decameron en Salò. Voor, tijdens en na het filmen werkte Pasolini vol overgave aan proza, poëzie en kritische essays.

Ruim veertig jaar na zijn gruwelijke dood op een strand nabij Rome – de moord blijft onopgelost – blijft hij inspireren.

Vooral zijn latere poëzie en maatschappijkritiek staan weer volop in de belangstelling. In de jaren zestig en zeventig ontpopte Pasolini zich als een moedig en gepassioneerd criticus van de consumptiemaatschappij. Zijn uitdagende teksten over thema's als abortus, drugs, mannen met lang haar, het fascisme van de consumptiemaatschappij, de bourgeoisie en de studentenbeweging, waren rechts én links een doorn in het oog. Als een visionair voorzag hij de 'loden jaren' van het Italiaanse terrorisme, de verburgerlijking, verharding en culturele homogenisering van de westerse wereld, en de cynische mediapolitiek van Berlusconi.

"Pasolini is ongetwijfeld de meest opmerkelijke figuur uit de naoorlogse Italiaanse kunst en letteren. Zijn poëzie vormt een belangrijk onderdeel van zijn trotse, gepassioneerde en historisch kwetsbare oeuvre, een oeuvre dat in en met de geschiedenis groeide en dat de tragische reis van zijn sensibiliteit weerspiegelt." – Susan Sontag over Pier Paolo Pasolini

 

Piet Joostens (1972) is auteur en vertaler. In 2012 verscheen zijn essay Over de vriend, volgens De Groene Amsterdammer 'een erudiete, eerlijke en begeesterde studie naar de rol en de betekenis van de vriend, in de literatuur, de geschiedenis en de maatschappij van nu'.

Verkrijgbaar vanaf 24 juni. Vertaald, samengesteld en ingeleid door Piet Joostens. ISBN 978 94 6310 118 9 | Paperback | €19,95 | ca. 240 pag.